söndag 22 november 2009

Mat och bakverk

Dessa mat och bak verk vill jag testa…

Kyklingsallad

Ninas kycklingsallad
Färdigt på: 40 min
Ingredienser

4 4 st kycklingfiléer, ca 500g
750 750 g sparris eller delikatesspotatis
4 4 st paprikor i olika färger
3 3 st rödlökar
1 1 msk olivolja
2 2 tsk salt, gärna gourmetsalt
2 2 tsk rosmarin eller några kvistar färsk
2 2 st avokado
200 200 g blandad sallad gärna ruccola
100 100 g solrosskott
10 10 st små tomater t. ex. pärltomater
Dressing
6 6 msk olivolja
2 2 msk pressad citronsaft
1 1 krm saffran
2 2 st vitlöksklyftor

Gör så här

1. Sätt på ugnen på 225C . Tvätta potatisen. Kärna ur paprikorna och skär dem i stora bitar. Skala och skär löken i klyftor.

2. Lägg potatisen på ett oljat bakplåtspapper i en långpanna. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter. Lägg på paprikan och löken och stek ytterligare 10 minuter. Bryn kycklingen runt om i lite olja i sen stekpanna. Lägg kycklingen bredvid grönsakerna och sänk värmen till 175C . Krydda allt med salt, peppar och rosmarin och stek ytterligare ca 10 minuter. Dela och kärna ur avokadon i bitar med sked. Blanda ihop dressingen.

3. Lägg salladen och solrosskotten på ett stort fat. Lägg på de ugnstekta grönsakerna. Skär kycklingen i skivor och lägg på den. Lägg på avokadon och tomaterna. Häll över dressingen.

________________________________________

Thaigryta med lax

Lax i thaikryddad sås
Antal portioner: 4
Färdigt på: 20 min
Ingredienser

600 600 g lax
0.5 0.5 st purjolök
1 1 st vitlöksklyfta
1 1 st röd chili
1 1 msk solrosolja
2 2 msk röd currypasta
3 3 dl kokosmjölk
1 1 st lime, saft
1 1 dl hackad koriander
150 150 g sockerärter
70 70 g babyspenat
salt och peppar

Gör så här

1. Skär laxen i tärningar. Snitta, skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.

2. Häll upp olja i stekpannan och fräs chili, vitlök, currypasta och lök. Tillsätt kokosmjölk och koka upp.

3. Rör försdiktigt i koriander, sockerärter och babyspenat. Tillsätt laxtärningar och limesaft.

4. Smaka av med salt och peppar och limesaft.

5. Servera med jasminris, blandad sallad och limebitar.

_________________________________

Oxfilé med varma tomater och beasås.

Oxfilé med varma tomater och bearnaisesås
Antal portioner: 4
Ingredienser

4 4 st bitar oxfilé, ca 200-230 g per person
20 20 st små tomater (cocktail el körsbär)
0.5 0.5 msk farinsocker
1 1 st krossad vitlöksklyfta (med skal och allt)
Salt och peppar
Sås
1 1 st skalad gul lök, finhackad
3 3 msk vitvinsvinäger
1 1 tsk torkad dragon
4 4 st äggulor
1 1 msk vatten
200 200 g skirat smör
1 1 st kruka färsk dragon, ca 20 g

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Lägg tomaterna i en skål och strö över sockret. Lägg i vitlöksklyftan, salta och dra över svartpeppar från kvarn. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter.

3. Såsen: Svetta på löken med kryddorna, häll på vinägern och låt det koka ihop tills ca 1 msk återstår, häll i 1 msk vatten.

4. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulorna. Vispa i en minut. Häll i smöret med en tunn stråle, vispa hela tiden. När allt smör är i, lägg i den hackade dragonen. Smaksätt med salt och peppar.

5. Smält smör och olja. När smöret tystnar. Lägg i oxfilén, salta och peppra. Bryn ca 3-4 minuter på varje sida.

6. Lägg tomaterna i botten på tallrikarna, lägg oxfilen på toppen och avsluta med såsen.

_________________________

Smarrig laxburgare

Smarrig laxburgare

Antal portioner: 4
Färdigt på: 30 min
Ingredienser

500 500 g benfri laxfilé
3 3 st salladslökar
1 1 tsk salt
0.5 0.5 tsk svartpeppar
2 2 msk Maizena
4 4 st pitabröd
5 5 cm gurka
1 1 st mango
Enkel tomatsalsa
1 1 dl olivolja
2 2 st hackade och urkärnade tomater
2 2 msk persilja
saft från en halv citron
salt och peppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på antal grader enligt anvisning på pitabrödsförpackningen. Skiva laxen i mindre bitar och kör den i matberedaren.

2. Strimla salladslöken och blanda den med laxen. Salta och peppra. Rör i Maizenan. Dela smeten i fyra delar och forma till burgare. Hetta upp lite smör i en stekpanna.

3. Stek burgarna ett par minuter på varje sida. Skala och skiva gurka och mango under tiden. Rör ihop ingredienserna till tomatsalsan.

4. Värm pitabröden i ugnen. Lägg en laxburgare i varje bröd. Toppa med gurka, mango och tomatsalsa.

___________________________

Orientalisk lax

Orientalisk lax

Ingredienser

4 4 bitar laxfilé med fjällat skinn, á 180 g
1 1 st citrongräs, i bitar
2 2 st vitlöksklyftor, tunt skivade
1 1 cm vitlöksklyftor, tunt skivade
1 1 cm ingefära, skalad och skivad
1 1 st chili, i bitar
2 2 kvistar koriander
4 4 st limeblad
1 1 st lime, skivad
salt och peppar
olja, till stekning
Till servering
jasminris
soja
lime, klyfta

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2.
Skär några snitt i laxskinnet. Stick in de restrerande ingrediserna i snitten. Salta och peppra.

3. Stek laxen i olja i en stekpanna.

4. Lägg över laxen i en ugnfast form och efterstek den i cirka 10 minuter.

5. Servera med jasminris, soja och lime.

________________________________

Nachotallrik med guacamole och hemgjord salsa

 

Nachotallrik med guacamole och hemgjord salsa

Antal portioner: 4
Ingredienser

Chunky homemade salsa
100 100 g krossade tomater, vitlök och örter
1 1 msk rödvinsvinäger
0.5 0.5 msk olivolja
0.5 0.5 tsk chili spicemix
1 1 knippe koriander
1 1 tsk honung
1 1 krm salt
Guacamole
2 2 st avokados
1 1 dl crème fraiche
2 2 st vitlöksklyftor
1 1 st lime, saft
0.5 0.5 krm cayennepeppar
1 krm salt
400 400 g nötfärs
1 1 påse taco spice mix eller 3 msk egen tacokrydda
1 1 dl vatten
1 1 påse tortillachips
1 1 dl riven ost

Gör så här

1. Chunky homemade salsa: Lägg de krossade tomaterna i en sil och låt dem rinna av ordentligt. Finhacka chilipepparn och koriandern.

2. Blanda tomater, chili, koriander, olivolja och vinäger i en skål. Smaka av med salt. Tillsätt mer chili spicemix om du önskar starkare smak.

3. Guacamole: Dela avokodorna och ta ut köttet. Mixa det tillsammans med lime och vitlök till en slät smet med en mixerstav.

4. Rör i crème fraiche, cayennepeppar och salt.

5. Bryn nötfärsen i smör eller olja i en stekpanna. Tillsätt tacokrydda och vatten och rör om ordentligt. Koka utan lock i 5-10 min. Smaka av med salt.

6. Fördela tortillachipsen och köttfärsröran på 4 eldfasta tallrikar. Strö över riven ost. Gratinera i 200 grader i 2-3 min. Servera med guacamole, salsa och gräddfil.

_____________________

Bruscetta Caprese

Rostat bröd skivade tomater och mozzarella ost.

Bruscetta Caprese

Antal portioner: 1 2 4 6 8 10 12
Färdigt på: 15 min
Ingredienser

2 2 st hela tomater
2 2 st hela buffelmozzarella
4 4 skivor vitt bröd
2 2 st vitlöksklyftor
1 1 kruka färsk basilika
2 2 msk olivolja
Svartpeppar

Tips

Byt ut osten och tomaten mot hackade svarta oliver, soltorkad tomat och inlagda kronärtskockor. Blanda runt och lägg över det nyrostade brödet.

Gör så här

1. Skiva tomaterna och osten.

2. Rosta eller grilla brödet.

3. Gnugga genast en brödsida med en halv vitlöksklyfta.

4. Varva genast med mozzarellan och tomatskivorna samt stora blad från basilikan.

5. Stänk över olivolja och krydda med svartpeppar.

6. Servera genast.

________________
Avocado och mangosallad med rökt lax

Avocado och mangosallad med rökt lax

Antal portioner: 4
Färdigt på: 45 min
Ingredienser

Kallrökt lax
2 2 st avocado
1 1 st stor mango
1 1 kruka färsk koriander
1 1 knippe rädisor
0.33 0.33 st hackad röd chili
1 1 st lime (saften)
1 1 st nypa salt
1 1 msk Acacia honug
2 2 msk olivolja

Gör så här

1. Skär upp alla grönsaker/frukter i 2 cm stora bitar.

2. Hacka chilin fint och blanda med frukten i en skål.

3. Pressa över saften av limen och häll i oljan.

4. Smaka av med en nypa salt och peppar.

5. Låt salladen stå och dra en stund (30-60 min) innan serveringen.

6. Portionera upp salladen på tallrikar och lägg över några skivor av kallrökt lax.

7. Garnera med någa blad koriander och rippla över lite av honungen.

__________________________

Sallad på grillade grönsaker

Sallad på grillade grönsaker

Ingredienser

1 1 st grön zuccini
1 1 st auberginne
1 1 st fänkål
2 2 st gula lökar
2 2 vitlöksklyftor
2 2 msk rostade pinjenötter
0.5 0.5 dl olivolja
0.5 0.5 citron
salt och peppar

Gör så här

1. Skär upp grönsakerna i 0,5 cm tjocka skivor eller bitar.

2. Grilla grönsakerna i grillpanna eller på grill så att dom mjuknar.

3. Blanda en dressing med oljan vitlöken och citronen och häll över.

4. Blanda runt väl och strö över dom rostade pinjenötterna.

______________________________
Fläskkottlétt med vårprimörer och vitlöksmör

Morbergs fläskkotlett med vårprimörer och vitlökssmör

Antal portioner: 4
Ingredienser

4 4 st feta skivor fläskkotlett à 200 g med svålen kvar
1 1 knippe små rödbetor
1 1 knippe sticklök
2 2 st bifftomater
1 1 st rödlök
3 3 msk olja
1 1 st citron
salt
peppar
Vitlöksmör
200 200 g rumtempererat smör
3 3 st vitlöksklyftor
0.5 0.5 dl hackad persilja
salt
peppar
1 1 tsk citronsaft

Gör så här

1. Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten. Skiva tomaterna. Hacka över rödlöken och det gröna från sticklöken. Häll över lite olja och en skvätt citron. Salta och peppra.

2. Salta och peppra kotletten, stek i lite olja. Lägg i en panna och håll varm i ugnen. Lägg i rödbetorna och sticklöken en stund i pannan med lite smör.

3. Servera med råstekt potatis, vitlöksmöret samt en citronklyfta.

___________________________

Pastasallad med fetaost & avocado

Pastasallad med fetaost & avocado

Ingredienser

1 1 liter kokta penne (pasta)
2 2 st avocado
3 3 st tomater
1 1 st rödlök
100 100 g fetaost (ca)
10 10 cm av det vita på purjolöken
1 1 st kruka färsk basilika
2 2 st vitlöksklyftor
1 1 knippe gräslök
Salt och peppar
1 1 dl raps olja
0.5 0.5 dl olivolja

Gör så här

1. Om det inte finns färdigkokt, koka och kyl ner pastan.

2. Skala och strimla rödlöken och purjolöken tunt.

3. Låt dom sedan skölja under kallt vatten för att bli krispiga.

4. Klipp av basilikan från krukan och dela gräslöken grovt.

5. Lägg i en mixer tillsammmans med vitlöken.

6. Häll i oljan och kör runt.

7. Häll alltsammans över pastan och blanda väl.

8. Skär tomaterna och avocado grovt.

9. Lägg ner i pastan tillsammans med rödlöken och purjolöken.

10. Smula ner fetaosten och blanda runt.

11. Lägg upp i en skål och garnera med några kvistar basilika.

___________________________

Västerbottenpaj med kantareller

Västerbottenpaj med kantareller

Ingredienser

Pajdeg
150 150 g smör
4 4 dl mjöl (graham, dinkel)
2 2 msk kallt vatten
0,5 0,5 tsk salt
Fyllning
1 1 l färska kantareller
2 2 gula lökar
4 4 ägg
1,5 1,5 dl crème fraiche eller gräddfil
1,5 1,5 dl riven västerbottenost.
1 1 dl hackad gräslök
peppar

Gör så här

1. Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.

2. Forma den till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter.

3. Värm ugnen till 200 grader, kavla ut degen så att den täcker botten och kanterna på formen. Förgrädda i 10-15 min.

4. Bryn de delade kantarellerna och den hackade löken gyllenbrun.

5. Vispa äggen lätt, blanda ner crèmefraiche, svampen och den rivna osten samt gräslöken.

6. Smaka av med några varv på pepparkvarnen.

7. Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat.

8. Låt den vila en stund före servering. Garnera med nyhackad gräslök.

_____________________________

Potatis i folie

Potatis i folie
Ingredienser

600 600 g färskpotatis eller "smått och gott"
50 50 g smör
1 1 st citron
2 2 st vitlöksklyftor
1 1 dl bladpersilja, hackad
1 1 tsk gourmetsalt
Foliepapper

Beräknad för cirka 5-6 personer.

Gör så här

1. Förkoka potatisen i 5 minuter i saltat vatten.

2. Vik en låda av foliepapper. Det behöver vara tre lager folie i botten.

3. Lägg i potatisen och klicka över smöret.

4. Riv skalet av citronen, finhacka vitlök och persilja.

5. Blanda samman citronskal, vitlök, persilja och salt.

6. Blanda med potatisen.

7. Placera "lådan" på grillen. Stäng den nästan helt.

8. Grilla potatisen i c:a 30 minuter.

9. Skaka om och servera.

___________________

Grillad entrecôte med ädelostsmör och grillade tomater

Grillad entrecôte med ädelostsmör och grillade tomater

Ingredienser

6 6 st skivor entrecote, ca 900 g
4 4 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Grillade tomater
6 6 st kvistar körsbärstomater
6 6 msk olivolja
1 1 nypa strösocker
1 1 dl basilikablad
Salt och nymalen svartpeppar
Ädelostsmör
75 75 g smör, rumsvarmt
75 75 g ädelost
30 30 g valnötter, grovt hackade

Gör så här

1. Ädelostsmör: Börja med smöret. Rör samman smör, ädelost och hackade valnötter. Rulla ihop till en rulle och svep in i smörpapper, kyl.

2. Tomater: Pensla tomatkvistarna med olivolja. Smaka av med socker och salt. Grilla i några minuter , tag upp och blanda med basilikablad.

3. Entrecôte: Pensla olja på köttet, salta och peppra. Grilla fint i några minuter på varje sida.

4. Servera köttet med klyftpotatis, tomatkvistar och en skiva ädelostsmör.

___________________________

Laxpirog

Laxpirog

Ingredienser

5 5 dl vetemjöl
150 150 g rumsvarmt smör
250 250 g laktosfri cream cheese naturelle
0.5 0.5 tsk salt
Fyllning
300 300 g laxfilé
400 400 g frusen bladspenat
2 2 msk laktosfritt smör
1 1 krm muskotnöt
salt och peppar
1 1 st ägg att pensla med

Gör så här

1. Degen: Sikta mjölet i en stor bunke. Skär smöret i bitar, lägg i tillsammans med osten. Arbeta ihop till en deg. Rulla ihop till en boll, plasta in och låt vila i kylskåp. Gärna till dagen efter.

2. Fyllningen: Sätt på ugnen på 200 grader. Fräs spenaten med smöret, salta, peppra och riv över muskotnöt, låt tillagas till det mesta av vätskan försvunnit. Skär laxen i 4 lika stora bitar, torka av med hushållspapper salta och peppra. Kavla ut degen, på mjölat bakbord i fyra plattor, cirka A5 storlek. Lägg laxfilén och spenaten på ena sidan. Vik över degen och nagga samman kanterna med en gaffel. Vispa upp ägget lätt och pensla på pirogen. Baka av i mitten på ugn 15-20 minuter tills de fått fin färg. Servera gärna med en god sallad

________________________________

Alla recept är hämtat från http://recept.nu
Love Jannice

1 kommentar:

Jessica sa...

mums va gott :)altt ser lockande ut =)